Total Pageviews

Sunday 30 July 2023

Nobelprijswinnaars (100 jaar) [DUTCH/NEDERLANDS]

 1. De Nobelprijswinnaars. Schrijft Oxford Professor (Emiritus) John Lennox (johnlennox.org):

   "De statistieken zijn ontleend aan Baruch Shalev's 100 Years of Nobel Prizes (Los Angeles, 2005) en, verre van overdreven, het aantal theïsten zou zelfs nog hoger kunnen zijn geweest, aangezien hij vaststelt dat iets meer dan 65% van de totale winnaars geïdentificeerd als christen, terwijl meer dan 20% joods was en iets minder dan 1% moslim. Hoewel de methode van de auteur niet in detail wordt uitgelegd, is het zeker belangrijk of de Nobelprijswinnaars zich als zodanig identificeerden, ook al associeerden sommigen zichzelf met een religie meer in nominale of culturele zin.”

2. Samenvatting van de winnaars (100 jaar Nobelprijzen). Statistieken zijn als volgt:

2.1 65% van de algemene winnaars is christen; 20% was joods en <1% moslim (rekening houdend met het feit dat moslims 20% van de wereldbevolking uitmaken en de joden slechts 0,02%).

2.2 Christenen vormen 74% van de winnaars in de chemie, 64% in de natuurkunde en 65% in de geneeskunde.

2.3 Christenen vormen 78% van de winnaars van de vredesprijs, met joden (11%), niet-gelovigen (4%), boeddhisten (2%), moslims (2%), quakers (een tak van het christendom, 1%), Shinto (1%).

2.4 Atheïsten en agnosten maken <11% ('Bijna 11%') uit van de algemene winnaars, hoewel ze op het gebied van literatuur ongeveer 35% van de winnaars uitmaken, 7% in scheikunde, 9% in geneeskunde en 5% in natuurkunde.

3. Joodse bijdragen. Prof. Lennox schrijft verder:

   “Het Joodse cijfer is bijzonder opvallend, aangezien ze slechts ongeveer 0,02% van de wereldbevolking vertegenwoordigden, terwijl moslims daarentegen ongeveer 20% uitmaakten. Iets minder dan 11% van de winnaars geloofde niet in God (bijv. atheïsten en agnosten), hoewel, interessant genoeg, veel meer van hen op het gebied van literatuur waren (ongeveer 35% van de winnaars), dan in wetenschappelijke disciplines (7% van de winnaars in scheikunde, 9% in geneeskunde en 5% in natuurkunde).”

   De Bijbel zegt:

   “Maar tot den mens heeft Hij gezegd: Zie, de vreze des HEEREN is de wijsheid, en van het kwade te wijken is het verstand ... De vrees des HEEREN is het beginsel der wetenschap; de dwazen verachten wijsheid en tucht." [Job28:28; Spreuken1:7].
                                                    MEDITATIONS & CONTEMPLATIONS

No comments: