Total Pageviews

Thursday 18 November 2021

Reuzen in de Bijbel [DUTCH/NEDERLANDS]

Ewart Potgieter
(South African Boxer, 1932-1997)
7'2" (218cm)
Active from 1954-1957
(14 bouts, 11 KOs)

SA RING MAGAZINE
1. Reuzen in de Bijbel. De Bijbel leert dat er reuzen waren in de dagen van weleer:

   "In die dagen waren er reuzen op de aarde, en ook daarna, als Gods zonen tot de dochteren der mensen ingegaan waren, en zich kinderen gewonnen hadden; deze zijn de geweldigen, die van ouds geweest zijn, mannen van name." [Genesis6:4].

1.1 Goliath. Hij kan iets zijn geweest tussen (i) 258+ cm (8'6") lang volgens de Joodse el* en (ii) 318+ cm (10'6") lang volgens de Egyptische el*.

   "Toen ging er een kampvechter uit, uit het leger der Filistijnen; zijn naam was Goliath, van Gath; zijn hoogte was zes ellen en een span. En hij had een koperen helm op zijn hoofd, en hij had een schubachtig pantsier aan; en het gewicht van het pantsier was vijf duizend sikkelen kopers; En een koperen scheenharnas boven zijn voeten, en een koperen schild tussen zijn schouders; En de schacht zijner spies was als een weversboom, en het lemmer zijner spies was van zeshonderd sikkelen ijzers; en de schilddrager ging voor zijn aangezicht." [1Samuel17:4-7].

* El: Israƫl: 43 cm (17") / Egyptisch: 53 cm (21").

1.2 Og (Koning van Basan). Afhankelijk van welke 'el' wordt gebruikt, kan zijn ledikant tussen de 3,9 m of 4,8 m lang x 1,72 m of 2,13 m breed zijn geweest.

1.3 Andere reuzen. Andere reuzen uit de Bijbel waren Ishbibenob, Saph, de broer van Goliath de Gittiet; en de Gath-reus met zes vingers aan elke hand en zes tenen aan elke voet.

   "En Isbi Benob, die van de kinderen van Rafa was, en het gewicht zijner spies driehonderd gewicht kopers, en hij was aangegord met een nieuw zwaard; deze dacht David te slaan. Maar Abisai, de zoon van Zeruja, hielp hem, en sloeg den Filistijn, en doodde hem. Toen zwoeren hem de mannen van David, zeggende: Gij zult niet meer met ons uittrekken ten strijde, opdat gij de lamp van Israel niet uitblust. 
   "En het geschiedde daarna, dat er wederom een krijg was te Gob tegen de Filistijnen. Toen sloeg Sibbechai, de Husathiet, Saf, die van de kinderen van Rafa was. Voorts was er nog een krijg te Gob tegen de Filistijnen; en Elhanan, de zoon van Jaare-oregim, sloeg Beth-halachmi, dewelke was met Goliath, den Gethiet, wiens spiesenhout was als een weversboom. Nog was er ook een krijg te Gath; en er was een zeer lang man, die zes vingeren had aan zijn handen, en zes tenen aan zijn voeten, vier en twintig in getal, en deze was ook aan Rafa geboren." [2Samuel21:16-20].

2. Flavius ​​Josephus. De gerespecteerde Joodse historicus, Flavius ​​Josephus (37 A.D. - 100 A.D.), schrijft als volgt:

“Daar (in Hebron) was tot dan toe het ras van reuzen overgebleven, die zo grote lichamen hadden en een zo totaal verschillend gelaat dan andere mensen, dat ze verrassend waren voor het zicht en verschrikkelijk voor het gehoor. De botten van deze mannen worden tot op de dag van vandaag nog steeds getoond, in tegenstelling tot enige geloofwaardige relaties van andere mannen." ['Oudheden van de Joden'/'Antiquities of the Jews':111].

3. De sceptici beantwoorden. Sommige sceptici vertellen ons dat het woord 'reus' eigenlijk staat voor 'groot' ('belangrijk') en niet per se 'fysiek groot'; maar hoe onoprecht: 

als OG echt alleen maar 'belangrijk' en niet fysiek gigantisch was, waarom zou OG (King of Basan) dan zo'n enorm ledikant laten maken?

Evenzo, als Goliath alleen maar 'belangrijk' was en helemaal niet fysiek gigantisch, waarom zou hij er dan in hemelsnaam voor hebben gekozen om zo'n zwaar, gigantisch pantser te dragen, of zulke enorme wapens dragen?

                                                MEDITATIONS & CONTEMPLATIONS

No comments: