Total Pageviews

Thursday 18 November 2021

Hoe Bijbelse Archeologie Getuigt Van De Historiciteit Van De Bijbel [DUTCH/NEDERLANDS]

Hizkia's Tunnel

(Klik om te Zoemen)

Afbeelding: Pinterest

1. Geschiedenis van het Oude Testament. De Joodse Virtuele Bibliotheek schrijft als volgt over de gebeurtenissen die zeven eeuwen voor de geboorte van Christus in Jeruzalem plaatsvonden:

   “Deze gebeurtenissen vonden plaats in het jaar 701 vGT, toen de Assyrische koning Jeruzalem belegerde. De Gihonbron, die buiten de stad lag, stelde koning Hizkia voor een dubbel dilemma: zorgen voor water voor de belegerde stad, en toch de bron van het water aan de Assyrische troepen ontzeggen. De Bijbel beschrijft Hizkia's oplossing:
   ‘Het was Hizkia die de waterbron van Boven-Gichon dichtstopte en die naar beneden leidde naar het westen van de Stad van David’ (2Kronieken32:30).
   'Het water van de Gihon werd omgeleid naar de Gai-wadi door middel van een tunnel van 533 meter (581 yards) lang, die aan beide uiteinden tegelijk werd uitgehouwen, waarschijnlijk langs de loop van een natuurlijke kloof in de rots. Een inscriptie in de rots aan het einde van de tunnel beschrijft de voltooiing van het project.' ”

Houd er rekening mee dat:

♦ De tunnel werd zeven eeuwen voor de geboorte van Christus aan beide uiteinden tegelijk uit massief gesteente gehouwen.

♦ De tunnel was 533 meter (583 yds) lang, omgeleid van de bron van Gihon naar beneden ten westen van de Stad van David (Jeruzalem).

*701 vGT = 701 v. Chr.

2. De Tunnel bestaat nog steeds. Deze tunnel kan worden bezocht (en gelopen) door toeristen en wordt niet alleen beschouwd als een monument voor de Israƫlische innovatie van die tijd, maar ook voor de historiciteit en authenticiteit van de Bijbel. Het (i) zorgde voor water voor de belegerde stad en tegelijkertijd (ii) het ontzeggen van de bron van water aan de aanvallende Assyrische troepen.

Dankbetuigingen


No comments: