Total Pageviews

Sunday 21 November 2021

Dus Je Dacht Dat Je Slechts Een 'Nul' Was Die Nergens Heen Ging? [DUTCH/NEDERLANDS]

Click to Zoom/Klik om te Zoemen
1. Niets dan een ronde rode nul? Als tiener in de jaren zestig, en later als jonge volwassene, hoorde ik soms mensen die leden aan de spreekwoordelijke 'slecht haardag' klagen: "Vandaag voel ik me als een grote rode ronde nul op een contract!" 
   Er was een man als Henry Grady Weaver, voormalig hoofd van 'Klant Onderzoek' ('Customer Research') voor General Motors Corporation, nodig om me te helpen mijn beoordeling van de mysterieuze kleine cirkel die we een 'nul' noemen, te heroverwegen.
   Blijkbaar hebben de Saracenen, die het idee waarschijnlijk van de hindoes hebben overgenomen, de nul uitgevonden zonder welke de wetenschap nauwelijks zou bestaan.

   "Saracenen (/ˈsærəsən/) waren voornamelijk Arabische moslims, maar ook Turken of andere moslims, zoals bedoeld door christelijke schrijvers in Europa tijdens de Middeleeuwen. De betekenis van de term is in de loop van de geschiedenis geëvolueerd. In de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling gebruikten Griekse en Latijnse geschriften de term om te verwijzen naar de mensen die in woestijngebieden in en nabij de Romeinse provincie Arabia Petraea en in Arabia Deserta leefden.[1][2][3] In Europa tijdens de vroege middeleeuwen werd de term geassocieerd met stammen van Arabië.[4] De oudst bekende bron die Saracenen noemt in relatie tot de islam dateert uit de 7e eeuw. Het werd gevonden in Doctrina Jacobi, een commentaar dat de islamitische verovering van de Levant besprak." [Wikipedia. 'Saracenen'].

   Volgens Weaver, in de wereld van minutieuze berekeningen bleken de cijfers en decimalen van het decimale stelsel uiteindelijk veel beter te zijn dan de onhandige Romeinse cijfers die vroeger elders in de wereld werden gebruikt. Nadat ze het concept nul hadden vastgesteld, ontwikkelden de Saracenen vervolgens rekenkunde en algebra inclusief kwadraten en voegden ze vlakke en bolvormige geometrie plus trigonometrie toe aan de geometrie van Euclides.
   De Saracenen ontwikkelden ook astronomie en bouwden observatoria over drie continenten om de hemel te bestuderen. Henry G. Weaver schrijft dat er zonder nul waarschijnlijk geen wiskunde en geen techniek, scheikunde, astronomie zou zijn, d.w.z. geen adequate meting van substantie, tijd of ruimte. Zonder nul zouden er bijvoorbeeld geen wolkenkrabbers, metro's, moderne bruggen, auto's of radio's, rayon, cellofaan, aluminium (alumnum), elektrische koeling of atoomkracht enz. zijn. Zonder nul zou er geen moderne wetenschap, geen moderne wereld zijn . Neem een ​​rekenmachine en probeer wiskundige berekeningen te maken zonder de nul in de meeste decimale vergelijkingen en je bent waarschijnlijk verdwaald.

2. Zelfs God gebruikte het 'decimale systeem' toen Hij tot de profeten van weleer sprak. Zelfs God paste het decimale stelsel toe toen Hij, in de 13e eeuw voor Christus (ongeveer), door Mozes gebood: 

   "Ook alle tienden* des lands, van het zaad des lands, van de vrucht van het geboomte, zijn des HEEREN; zij zijn den HEERE heilig. Maar zo iemand van zijn tienden* immer iets lossen zal, hij zal zijn vijfde deel daarboven toedoen. Aangaande al de tienden* van runderen en klein vee, alles wat onder de roede zal doorgaan, het tiende* zal den HEERE heilig zijn.
   "Gij zult getrouwelijk vertienen* al het inkomen uws zaads, dat elk jaar van het veld voortkomt. En voor het aangezicht des HEEREN, uws Gods, ter plaatse, die Hij verkiezen zal, om Zijn Naam aldaar te doen wonen, zult gij eten de tienden* van uw koren, van uw most, en van uw olie, en de eerstgeboorten uwer runderen en uwer schapen; opdat gij den HEERE, uw God, leert vrezen alle dagen." [Leviticus27:30-32; Deuteronomium14:22-23].

*'Tiende'/'Vertienen': Een 'tiende' is een tiende (10%).

De 'Jewish Virtual Library' schrijft

   "From the earliest period of their history the Jews were alive to the necessity of an accurate system of weights and measures, and an honest handling of them. The first legislation in the interest of economic righteousness in general is found in Leviticus 19:35 and Deuteronomy 25:13–16, and the prophets constantly denounced the use of false measures (Amos 8:5; Hos. 12:8; Micah 6:10; see also Prov. 11:1; 16:11; 20:10). Rabbinic legislation went so far as to demand the periodic cleaning of weights, scales, and measures lest their true standard be impaired by dirt (BB 5:10; see also BB 89a-b)." [Jewish Virtual Library].

3. Decimalisering in de moderne tijd.   Decimalisering tussen landen (enkele voorbeelden): Russia (1704); U.S.A. (1792: 13 Colonies); France (1795); Holland (1817); Venezuela (1843); Sweden (1855); Austro-Hungarian Empire (1857); Canada (1858); Mexico (1860); Spain (1868); Argentina (1881); Ethiopia (1931); Iran (1932); Japan (1953); India (1957); South Africa (1961); Australia (1966); Nieu Zealand (1967); Bermuda (1970); U.K. & Ireland (1971); Nigeria (1973). [Wikipedia].

PS Lezers kunnen de Blogbeheerder op eventuele onjuistheden wijzen. 

4. In Gods ogen zijn we allemaal kostbaar. Er zijn geen 'nullen' onder Gods volk: van de persoon met de spreekwoordelijke 'tien talenten' via degene met 'zes talenten' tot degene met slechts 'één talent' in Gods ogen zijn we allemaal kostbaar. De Bijbel leert:

   "Wetende dat gij niet door vergankelijke dingen, zilver of goud, verlost zijt uit uw ijdele wandeling, die u van de vaderen overgeleverd is." [1Petrus1:18].

   "Vertrouw op den HEERE met uw ganse hart, en steun op uw verstand niet. Ken Hem in al uw wegen, en Hij zal uw paden recht maken. Zijt niet wijs in uw ogen; vrees den HEERE, en wijk van het kwade.  Het zal een medicijn voor uw navel zijn, en een bevochtiging voor uw beenderen. Vereer den HEERE van uw goed, en van de eerstelingen al uwer inkomsten; Zo zullen uw schuren met overvloed vervuld worden, en uw perskuipen van most overlopen." [Spreuken3:5-10].

   "Doch Sion zegt: De HEERE heeft mij verlaten, en de HEERE heeft mij vergeten. Kan ook een vrouw haar zuigeling vergeten, dat zij zich niet ontferme over den zoon haars buiks? Ofschoon deze vergate, zo zal Ik toch u niet vergeten. Zie, Ik heb u in de beide handpalmen gegraveerd; uw muren zijn steeds voor Mij." [Jesaja14:14-16]. 

   "Worden niet twee musjes om een penningsken verkocht? En niet een van deze zal op de aarde vallen zonder uw Vader. En ook uw haren des hoofds zijn alle geteld. Vreest dan niet; gij gaat vele musjes te boven. Een iegelijk dan, die Mij belijden zal voor de mensen, dien zal Ik ook belijden voor Mijn Vader, Die in de hemelen is. Maar zo wie Mij verloochend zal hebben voor de mensen, dien zal Ik ook verloochenen voor Mijn Vader, Die in de hemelen is." [Mattheüs10:29-33].

Dankbetuigingen

2. Weaver, H.G. (1947) The Mainspring of Human Progress.
4. Wikipedia. 'Saracen' . Online.

                                                MEDITATIONS & CONTEMPLATIONS

(click)

No comments: