Total Pageviews

Tuesday 9 November 2021

De Atheïst's 'Catch-22' [DUTCH / NEDERLANDS]

DEFINITION: ENGLISH

   "A catch-22 is a paradoxical situation from which an individual cannot escape because of contradictory rules or limitations.[1] The term was coined by Joseph Heller, who used it in his 1961 novel Catch-22. An example is:
   
   "How can I get any experience until I get a job that gives me experience?" – Brantley Foster in The Secret of My Success. [Wikipedia: Logic].

DEFINITIE: DUTCH/NEDERLANDS

   "Een catch-22 is een paradoxale situatie waaruit een individu niet kan ontsnappen vanwege tegenstrijdige regels of beperkingen.[1] De term is bedacht door Joseph Heller, die hem gebruikte in zijn roman Catch-22 uit 1961. Een voorbeeld is:
   
"Hoe kan ik enige ervaring opdoen  totdat ik een baan krijg die mij ervaring geeft?" - Brantley Foster in Het geheim van mijn succes. [Wikipedia: logica].

1. Inleiding. Dit artikel gaat in op de vier 'Catch-22'-factoren plus advies om te ontsnappen aan 'Catch-22':

- de LEEFTIJD factor

- de HULPLOOSHEID factor

- de DWAASHEID factor

- de TROTS factor

- ONTSNAPPEN van Catch-22.

1.1 De LEEFTIJD factor. Leeftijd is een kritische factor om te overwegen. Bijvoorbeeld, naarmate de tijd verstrijkt, hoe (i) ouder iemand zonder berouw wordt en (ii) hoe langer hij/zij wacht om zich te bekeren en vrede met God te sluiten, hoe (iii) meer zonde hij/zij heeft verzameld om zich van te bekeren en (iv) hoe minder tijd hij over heeft om het te doen. 
   Dus naarmate de tijd verstrijkt, maakt deze persoon zijn/haar probleem dagelijks groter totdat (dwz als hij/zij zich nooit bekeert en/of vrede sluit met God) hij/ ze heeft te lang gewacht en nu, na zo'n benauwend aantal misdaden en/of zonden zo lang te hebben verzameld, heeft hij/zij uiteindelijk geen tijd (noch de wil) meer om zich te bekeren om zijn/haar vrede met God te sluiten. De Bijbel waarschuwt:

   ”En gedenk aan uw Schepper in de dagen uwer jongelingschap, eer dat de kwade dagen komen, en de jaren naderen, van dewelke gij zeggen zult: Ik heb geen lust in dezelve. [Prediker 12:1].

1.2 De HULPLOOSHEID factor. Hoe (i) ouder een persoon wordt en hoe zwakker of zwakker hij/zij wordt door ouderdom (of ziekte), hoe (ii) minder hij/zij in staat is om op eigen kracht om hulp te vragen, of, (iii) hoe minder hij/zij is in staat is zichzelf met zijn/haar eigen laarzen op te tillen uit het moeras van opgestapelde misdaden en zonden of levenslange slechte en disfunctionele gewoonten en praktijken (bijv. atheïsme of agnosticisme enz.) waarin hij/zij vastloopt hij/zij is, (iv) hoe meer hij/zij de Verlosser (Jezus Christus) nodig heeft om hem/haar te redden en zijn/haar leven te redden; maar (v) tegelijkertijd was hij/zij zwakker geworden en minder in staat (of bereid) om Jezus te vragen hem/haar te helpen. De Bijbel waarschuwt:

   "En roept Mij aan in den dag der benauwdheid; Ik zal er u uithelpen, en gij zult Mij eren." [Psalm 50:15].

1.3 De DWAASHEID factor. Als een persoon (i) nooit de Bijbel leest en weigert in GOD te geloven en zich te bekeren tot GOD, is hij/zij (volgens de Bijbel) dwaas, om de eenvoudige reden dat (ii) hij/zij geen wijsheid zal hebben, omdat hij/zij GOD niet vreest. De Bijbelse formule om wijsheid te verwerven:

Bijbel Studie > Vrees voor God > Bijbel Kennis > Wijsheid

   Met andere woorden, (iii) hoe dwazer hij/zij is, (iv) hoe minder hij/zij GOD zal vrezen en (v) hoe minder hij/zij God vreest, (vi) hoe minder wijsheid hij/zij zal hebben; met andere woorden, (vii) hoe meer hij/zij GOD nodig heeft, des (viii) te minder zal hij/zij geneigd of in staat zijn om Zijn hulp te vragen. De Bijbel waarschuwt:

   ”De vreze des HEEREN is het beginsel der wijsheid; Schin. allen, die ze doen, hebben goed verstand.” [Psalm 111:10a].

   "De vrees des HEEREN is het beginsel der wetenschap; de dwazen verachten wijsheid en tucht." [Spreuken1:7].

   "Maar tot den mens heeft Hij gezegd: Zie, de vreze des HEEREN is de wijsheid, en van het kwade te wijken is het verstand." [Job28:28].

1.4 De TROTS factor. De deur van de gevangeniscel en 'Catch-22' van het atheïsme is van binnenuit afgesloten met de sleutel van trots; de atheïst kan het verlaten wanneer hij/zij dat wil, maar 'willen' zou van hem/haar eisen dat hij/zij afstand doet van het atheïsme, een publieke schande waarvan de gedachte waarschijnlijk te gruwelijk voor hem/haar is om over na te denken. 

   "Hovaardigheid is voor de verbreking, en hoogheid des geestes voor den val." [Spreuken16:18].

2. Ontsnappen aan Catch-22. Om aan de val van 'Atheist Catch-22' te ontsnappen, heeft God de perfecte oplossing voor degenen die nederig genoeg zijn om Hem om hulp te vragen. De Bijbel leert:

   "Want al die dingen heb ik met de hand gemaakt, en al die dingen zijn geweest, zegt de HEERE; maar naar deze man zal ik kijken, ja, naar hem die arm is en verslagen van geest, en beeft voor mijn woord." [Jesaja 66:2].

No comments: