Total Pageviews

Monday 15 November 2021

Pieter Snyman: Trots Zuid-Afrikaans: Tweede Wereldoorlog Nostalgie [DUTCH / NEDERLANDS]

P.J.J.(Pieter) Snyman
1919-2005
1. Zuid-Afrika: Zeerust, 1919. Pieter Johannes Jacobus Snyman werd geboren op 6 April 1919. Als peuter krijgt hij de gevreesde ziekte 'polio' maar herstelt al snel zijn gezondheid om een ​​gezond en robuust kind te worden dat actief is in de sport.

2. De 'Springbok'-soldaat. Als jonge man van 20-25 jr. hij bood zich vrijwillig aan om als infanteriesoldaat te dienen in de Tweede Wereldoorlog (5th SA Brigade > SA Irish Regiment etc.) van 1940 tot 1945 om uiteindelijk actie te zien in historische veldslagen bij b.v. Abyssinia, El Guma, Mega, Addis Abeba, Alexandria, Mersa Matruh, Tobruk (El Quasc), Sidi Resegh & Suez tegen de formidabele 'Woestijn Vos‘ ('Desert Fox’) Gnl. Erwin Rommel.

3. Zinken van de ‘Nova Scotia’. Op 28 November 1942, om 7:15 en met vertrek naar Zuid-Afrika, wordt zijn schip, de Nova Scotia, op 80 km van Lourenzo Marques in de Indische Oceaan tot zinken gebracht door de Duitse U-boot (U-177) kapitein, Robert Gysae (dwz ongeveer 250 km van Durban). Pieter, gekleed in een kaki korte broek en alleen een reddingsboei, duikt overboord en vestigt zich met 17 Italiaanse krijgsgevangenen en een andere Zuid-Afrikaan op een primitief, geïmproviseerd vlot bestaande uit een bonte verzameling bananenkratten en olievaten, en met een riem neemt het bevel over het vlot en zijn 'bemanning' waar ze drie bittere dagen zouden doorbrengen in de Indische Oceaan op open zee.
   Na de derde dag het Portugese schip, de Alfonso de Albuquerque met Cpt. Jose Augusto de Brito verschijnt aan de horizon; hij haalt alle overlevenden op en brengt ze veilig naar de haven in Lourenzo Marques (Mozambique). Naar verluidt hebben slechts 192 van de 1266 passagiers de tragedie overleefd.
   Om echter niet voor de duur van de oorlog in Lourenzo Marques te worden vertraagd door de oorlogsautoriteiten, weten Pieter en enkele vrienden te voet te ontsnappen via Swaziland en Nelspruit (Zuid-Afrika) terug naar de RSA waar hij zijn tijd (tot 1945) in het leger heeft uitgezeten in Pretoria en in Potchefstroom.

4. Van soldaat tot predikant. Op 5 maart 1943 trouwen Pieter en Marie Holtzhausen en na veel introspectie, voorspraak van zijn jonge vrouw en de voortdurende gebeden van een godvruchtige moeder, komt Pieter tot bekering in Christus en begint hij zich voor te bereiden op de bediening. Tegen de tijd van zijn dood in 2005 (86 jaar oud) had Pieter Snyman naar schatting zes decennia gediend als een dynamische, geliefde prediker in de Zuid-Afrikaanse Pinksterbeweging, bekend om zijn beroemde slogan: "Ik zou liever een fanaticus afkoelen dan proberen en een lijk opvoeden!”

5. Een persoonlijk getuigenisHet was het voorrecht van deze blogbeheerder om af en toe kennis te maken met de bediening van Pieter Snyman van de jaren 1962 tot 2005 en zal altijd de dierbare herinnering koesteren aan zijn onvermoeibare geest, ongelooflijke spirituele uithoudingsvermogen en dynamische prediking geboren uit de helse oven van de Tweede Wereldoorlog Slagveld in de Noordelijke Woestijn. Ik kende hem ook persoonlijk en was altijd onder de indruk van zijn beminnelijke gezindheid en vriendelijke hart jegens medechristenen, ondanks zijn formidabele reputatie in de wereld van de Zuid-Afrikaanse evangelisatie. We missen hem heel erg en hopen hem ooit weer te zien.

Acknowledgements


Aanbevolen Bronnen
                                               MEDITATIONS & CONTEMPLATIONS

No comments: