Total Pageviews

Wednesday 24 November 2021

Lees Het Laatste Hoofdstuk! [DUTCH/NEDERLANDS]

1. De laatste dagen van Hitler. In zijn boek, 'The Last Days of Hitler', gaat de historicus Hugh Trevor-Roper dieper in op de meedogenloze en meedogenloze Nazi-beweging die tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel miljoenen levens had gekost. Gevolgd door Albert Speer's 'Inside The Third Reich', Victor Klemperer's 'I Shall Bear Witness' en zoveel anderen staat men sprakeloos bij de manier waarop deze mensen (door Trevor-Roper beschreven als 'apen') op een razernij van zo'n enorme omvang en meedogenloze intensiteit dat ik het vandaag alleen kan omschrijven als de meest vreselijke beroving van een hele natie in de geschiedenis van de wereld.

2. De zoete troost van 20/20 achteraf. De geruststellende gedachte is dat we bij het lezen van de geschiedenis over het Naziregime vandaag op zijn minst terug kunnen gaan en een kijkje kunnen nemen in de laatste hoofdstukken van dergelijke publicaties om de spanning los te laten die het herkauwen, dwz hoe alles uiteindelijk gespeeld had tegen het einde van de oorlog en de jaren veertig, in gedachten heeft gehad. Bijvoorbeeld:

2.1 Adolf Hitler. Dood door zelfmoord in zijn bunker in de tuin van de Kanselarij.

2.2 Josef Goebbels. Zelfmoorddood in dezelfde bunker (samen met vrouw en zes kinderen).

2.3 Hermann Göring. Dood door zelfmoord (en zo de beul uit een ophanging te Neurenberg in de Spandau-gevangenis te bedriegen).

2.4 Heinrich Himmler. Dood door zelfmoord tijdens de vlucht voor de geallieerden en nadat ze ontdekt waren toen ze een Britse commandopost probeerden over te steken, allemaal verkleed als een gewone soldaat.

2.5 Reynhard Heydrich. Vermoord; overvallen door Tsjechische agenten van het verzet met een bermbom tijdens het rijden.

2.6 Maarten Bormann. Op mysterieuze wijze gedood door een anonieme groep terwijl hij vluchtte voor de naderende Russische en geallieerde legers.

2.7 Joachim von Ribbentrop. Veroordeeld om opgehangen te worden in de gevangenis van Neurenberg.

2.8 Rudolf Hess. Levenslange gevangenisstraf (Neurenberg), met uiteindelijk zelfmoord in de gevangenis in de jaren '80.

2.9 Albert Speer. Veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf waar hij de werken van de eminente Duitse theoloog Karl Barth bestudeerde voor wat het waard was; scheidde van zijn trouwe vrouw na zijn vrijlating uit de gevangenis om te trouwen met de verslaggever die hem in de Spandau-gevangenis had geïnterviewd.

3. Het laatste hoofdstuk lezen. Stel je (hypothetisch) voor dat als deze Nazi-toppers het laatste hoofdstuk van 'The Last Days of Hitler' lang voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 van tevoren konden lezen met een kans om dat deel van de geschiedenis te herzien en terug te draaien, hoe anders zouden de dingen niet kunnen voor hen en voor de wereld zijn uitgekomen! Hoe het ook zij, we zijn tegenwoordig bevoorrecht genoeg om het laatste hoofdstuk van de Bijbel al te kunnen lezen, en er staat:

   “En God zal alle tranen van hun ogen afwissen; en de dood zal niet meer zijn; noch rouw, noch gekrijt, noch moeite zal meer zijn; want de eerste dingen zijn weggegaan ... En ik hoorde als een stem ener grote schare, en als een stem veler wateren, en als een stem van sterke donderslagen, zeggende: Halleluja, want de Heere, de almachtige God, heeft als Koning geheerst.” [Openbaring21:4;19:6b].

Dankbetuiging en aanbevolen literatuur

1. Frank, Anne The Dairy of Anne Frank.
2. Goebbels, Josef Goebbels Diaries.  
3. Klemperer, Victor (1995) I Shall Bear Witness.
4. Speer, Albert (1969) Inside the Third Reich.
5. Keneally, Thomas (1982) Schindler's Ark*.
6. Ten Boom, Corrie The Hiding Place.  
7. Trevor-Roper, Hugh (1947) The Last Days of Hitler. Pan Books. 

*Banned in Lebanon because of its 'positive depiction of Jews'. 

                                               MEDITATIONS & CONTEMPLATIONS

(click)

No comments: