Total Pageviews

Monday 15 November 2021

Democratie: Moet De Meerderheid Altijd Worden Vertrouwd? [DUTCH / NEDERLANDS]

1. Democratie (definitie). ”Regering door het volk; vooral: heerschappij van de meerderheid.” [Merriam Webster].

2. Meerderheidsregel. "Een politiek principe dat bepaalt dat een meerderheid, gewoonlijk gevormd door vijftig procent plus één van een georganiseerde groep, de macht heeft om beslissingen te nemen die bindend zijn voor het geheel." [Merriam Webster].

3. Bezwaren tegen ‘democratische meerderheidsregel’.

   Dergelijke bezwaren zijn er in overvloed en de lezer kan op internet surfen naar uitstekende artikelen en boeken over het onderwerp. In grote lijnen komt het op het volgende neer:

3.1 Kleine winsten voor de meerderheid kunnen belangrijker worden geacht dan grote verliezen voor de minderheid.

3.2 Meerderheidsregel kan ertoe leiden dat leden zich overgeven aan besluiteloosheid, manipulatie en willekeur.

3.3 Meerderheidsregel kan leiden tot wat bekend staat als de ‘tirannie van de meerderheid’.

4. Sodom: Een belangrijke voorbeeld. In de Bijbel lezen we hoe Abrahams neef, Lot, eens met zijn gezin was gaan wonen in Sodom, een stad die berucht was om zijn slechte manieren. Op een avond, toen Lot bezoek kreeg van wie de Bijbel beschrijft als 'twee engelen' (waarschijnlijk waarschijnlijk in de gedaante van gewone mannen) belegerden de boze mensen uit de stad, die zo verliefd waren geworden op de 'schoonheid' van de engelen, het huis van Lot en stonden erop op Lot om de engelen voor hen te produceren om aan te vallen op manieren die zo buitenaards zijn dat de beperkte ruimte die mij in dit artikel is toegewezen, me niet in staat stelt om uitputtend in te gaan.
   Hoe het ook zij, wat uiteindelijk bleek, was dat de engelen hun boosaardige aanvallers met blindheid hadden geslagen en hen in het donker rond lieten tasten. Lot nam zijn gezin mee en terwijl hij op de vlucht was uit Sodom, vernietigde God de steden Sodom en Gomorra (met zwavelvuur) en zijn slechte inwoners samen met hem. [Genesis13:10,13; 18:20-26; 19:1-28].

5. Het falen van de meerderheidsregel in Sodom. Toen God Sodom vernietigde vanwege de grote slechtheid van zijn inwoners, werd het overduidelijk dat, wanneer God een natie of gemeenschap oordeelt, Hij niet geeft om aantallen, meerderheidsstemmen bij de stembus of de machtsbasis van een politiek kiesdistrict; Gods koninkrijk is gegrondvest op rechtvaardigheid, niet op aantallen. Een groep (politiek, cultureel, militair etc.) kan (aan de ene kant) te groot zijn om te zinken maar (aan de andere kant) net als de Titanic ook te groot om NIET te zinken ... dus uiteindelijk ontsnapte er slechts een klein overblijfsel uit Sodom; de rest (de 'meerderheid') werd uitgewist. De Bijbel zegt: "En hij zag naar Sodom en Gomorra toe, en naar het ganse land van die vlakte; en hij zag, en ziet, er ging een rook van het land op, gelijk de rook eens ovens." [Genesis19:28].

6. Meer lessen uit de geschiedenis. Houd in gedachten:

- Slechts 8 mensen werden gered in de Ark ... de rest van het woord kwam om in de zondvloed.
- Eén man redde de hele natie Israël van hongersnood (Jozef in Egypte).
- Slechts één man zag dat de Tien Geboden door de Vinger van God (Mozes) uit de rots werden gehouwen.
- De gebeden en inspanningen van een dappere vrouw hebben een hele Joodse natie gered van totale vernietiging (Esther, ook wel 'Hadassah' genoemd).
- Het geloof en het gebed van één man brachten de zon bijna een volledige dag tot stilstand (Jozua).
- De gebeden van slechts één man brachten de schaduw op de zonnewijzer van Achaz tien graden omlaag (achteruit) (Jesaja).
- Alleen de gebeden van de mens zorgden ervoor dat de regen drie en een half jaar ophield (Elia).
- Met slechts 300 man zette Gideon de achtervolging in en decimeerde een leger 'als sprinkhanen voor menigte'.
- Slechts 4 mensen schreven 100% van de evangeliën in het Nieuwe Testament (Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes).
- Een man schreef 66% van de Brieven van het Nieuwe Testament (ervan uitgaande dat de apostel Paulus ook de brief aan de Hebreeën schreef ... de verwijzing in de brief naar Timotheüs in het laatste hoofdstuk is nogal een doorslag).
- Het verraderlijke getuigenis van een man (Judas Iscarioth) leidde tot de executie van Jezus Christus ... de meerderheid (11 discipelen) deed niets om het te stoppen.
- Slechts 12 discipelen (onder leiding van hun Meester, Jezus Christus) veranderden de geschiedenis van de wereld.
- Slechts één Verlosser stierf voor de zonden van de wereld (Jezus van Nazareth, de Christus).
- Enzovoort.

7. Belangrijke les geleerd. God zelf heeft gewaarschuwd:

   “Gij zult de menigte tot boze zaken niet volgen; en gij zult niet spreken in een twistige zaak, dat gij u neigt naar de menigte, om het recht te buigen.” [Exodus23:2].

Dankbetuigingen

No comments: