Total Pageviews

Monday 8 November 2021

De Anatomie Van Een Wonder [DUTCH / NEDERLANDS]

1. Zijn wonderen onmogelijk? De afgezaagde uitdrukking: "Wonderen zijn onmogelijk!" moet zeker een van de favoriete mantra's van de gezworen scepticus zijn. De absurditeit van deze verklaring kan echter gemakkelijk worden weerlegd; Ik heb in mijn 74 jaar te veel wonderen gezien om anders te geloven. Om te zeggen dat 'wonderen onmogelijk zijn'! is niet alleen dwaas, maar ook filosofisch irrationeel, vergelijkbaar met zeggen: "Onwettige handelingen zijn illegaal!” Opgeleide mensen zouden zulke kinderachtige dingen niet moeten zeggen.

2. Wat een waar wonder niet is. Houd in gedachten dat met het woord 'wonder' (zoals christenen het begrijpen) niet de 'magie' van de tovenaar, de opmerkelijke hand van de illusionist op het podium of het entertainen van feestgangers met speelkaarten door de schooljongen wordt bedoeld.
   Echte wonderen uit het 'Bijbelse tijdperk' (die tegenwoordig nog steeds beschamend overvloedig zijn) komen misschien gratis, maar ze zijn niet goedkoop; in feite komen sommigen misschien pas na jaren van tranen of vele slopende uren van gebed. Aan de andere kant kunnen sommige wonderen soms weer verrassend plotseling komen, onverwacht:

   “God beweegt op menig mysterieuze manier Zijn wonderen om te volbrengen; Hij plant Zijn voetafdruk in de zee en rijdt op de storm.” [William Cowper, 1731-1800].

3. Steeds toenemend Geloof. Enkele opmerkingen over wonderen:

3.1 'Onmogelijk'? In de ‘menselijke’* taal gesproken, wonderen zouden standaard ‘onmogelijk’ zijn, daarom worden ze in de eerste plaats ‘wonderen’ genoemd. Reken maar uit: een 'mogelijk wonder' zou een dwaze contradictio in terminis zijn; elke gebeurtenis die als 'mogelijk' wordt beschouwd, zou natuurlijk nooit als een 'wonder' kunnen worden aangemerkt. Vreemd genoeg zijn het over het algemeen meestal de meest geleerde in de samenleving, dat wil zeggen de 'professoren' en 'PhD's', die deze dwaze, onwetenschappelijke en filosofisch tegenstrijdige dingen zeggen.

PS Even terloops: vanuit Gods oogpunt is niets ‘onmogelijk’.

   "Toen antwoordde Job den HEERE, en zeide: Ik weet, dat Gij alles vermoogt, en dat geen van Uw gedachten kan afgesneden worden." [Job42:1-2].

    "En Jezus, hen aanziende, zeide tot hen: Bij de mensen is dat onmogelijk, maar bij God zijn alle dingen mogelijk." [Matteüs 19:26].

3.2 De wetten van de natuur. Anderen zouden opnieuw kunnen zeggen dat de natuurwetten ('fysica') zulke dingen als 'wonderen' verbieden. De wetten van de natuur zijn daarentegen een niet-onderhandelbare voorwaarde om wonderen te laten gebeuren! Reken maar uit: 

- Hoe zou het wonder zonder hen ooit gebeuren (of zullen we ooit weten dat er een wonder is gebeurd) gezien het feit dat een wonder in strijd zou moeten zijn met de wetten van de natuur? 

- Hoe zou een gebeurtenis ooit in strijd kunnen zijn met de natuurwetten als de natuurwetten niet bestonden? In ieder geval zou elk evenement in zo'n wereld (dwz waar de wetten van de natuur niet bestonden) technisch altijd '100% mogelijk' zijn, zodat er nooit een wonder op zo'n plek zou kunnen gebeuren, zoals een 'wonder' zou moeten zijn standaard 'onmogelijk.'

4. De atheïstische klacht. De atheïsten klagen dat ze niet in God geloven omdat ze nooit 'wonderen zien'. Om eerlijk te zijn, ben ik het tellen van de wonderen in mijn leven kwijtgeraakt, en ik ben niet eens 'beroemd' of 'belangrijk'. Om 'wonderen te zien' moet men echter:

- heb geloof, want zonder geloof is het onmogelijk om God te behagen (en hier is een echte 'onmogelijkheid' voor jou).

- geloven dat God 'IS' (d.w.z. Hij BESTAAT)

- zoek God ijverig.

   Om wonderen te zien zou men eerst de Wondermaker moeten ontmoeten en kennen. De Bijbel zegt dat alleen God alleen degenen zal belonen die geloven dat Hij bestaat en Hem ijverig zoeken:

   "Maar zonder geloof is het onmogelijk Gode te behagen. Want die tot God komt, moet geloven, dat Hij is, en een Beloner is dergenen, die Hem zoeken." [Hebreeën 11:6].

No comments: