Total Pageviews

Sunday 7 November 2021

De Vier Seizoenen Van Het Leven [DUTCH / NEDERLANDS]

Four Seasons

Beeld: Creative Commons

1. Inleiding. Het lijkt alsof er VIER SEIZOENEN in het leven van de mensheid zijn:

1.1 LENTE. Traditioneel zou LENTE worden gedefinieerd als de periode die de groep van
1-18 jaar omspant. Echter, met de toename van de levensverwachting tegenwoordig en de 'uitgestelde volwassenheid' van de mensheid in een wereld die gericht is op plezier en onmiddellijke bevrediging, kan het voor sommige mensen handiger zijn om de groep van 1-21 jaar te gebruiken. Tijdens het LENTE-seizoen lijkt de wereld nog fris en nieuw, het energieniveau hoog en de nieuwsgierigheid overvloeiend waar geuren, met neuzen (als kinderen) zo dicht bij de aarde, nog steeds fascineren in de dagelijkse ontdekking.

1.2 ZOMER. Traditioneel de groep 19-36 jaar; maar met een hogere levensverwachting en een vertraagde volwassenheid is het misschien handiger om de groep van 22-42 jaar te kiezen. Tijdens het ZOMERseizoen nemen de verantwoordelijkheden toe; een gevoel van rentmeesterschap begint zich te ontwikkelen; er ontstaat een gezin; carrières (hopelijk) bloeien en bloeien. 
   De jeugdige rebel begint te kalmeren en te ontspannen; kennis wordt doordrenkt met een bescheiden spatje wijsheid en discretie. Samen met de toegenomen volwassenheid nemen problemen en uitdagingen toe. Het leven is (plotseling) veranderd van een zalige 'situationele komedie' in een serieus (zij het interessant voor de meest bevoorrechte) 'drama' of 'melodrama'.

1.3 HERFST. De groep 37-54 jaar of anders 43-63 jaar. Tijdens het HERFSTseizoen wordt het haar grijs, kinderen zijn vertrokken met het 'lege nest-syndroom' en nostalgie (voor de achterblijvers) die wraak nemen.

1.4 WINTER. De groep 55-72+ jaar of, alternatief, 64-84+ jaar. Tijdens het WINTERseizoen van het leven, de ontbinding van de familie met de ene begrafenis na de andere; kinderen die in het buitenland werken en/of wonen; die altijd aanwezige, beklijvende, pijnlijk herinneringen. De Eeuwige Ochtend en Dag die aanbreken wordt echter altijd voorafgegaan door een uur dat het donkerst is net voor de Dageraad; het stille vertrouwen in de Eeuwige 'SHALOM' ​​zegen van het (i) Vaderschap van God de Vader ... sieraad voor as!; de (ii) Vriendschap van de Zoon ... vreugdeolie voor treurigheid!; en, het (iii) Gemeenschap van de Heilige Geest ... het gewaad des lofs voor een benauwden geest!

   "Om den treurigen Sions te beschikken dat hun gegeven worde sieraad voor as, vreugdeolie voor treurigheid, het gewaad des lofs voor een benauwden geest; opdat zij genaamd worden eikebomen der gerechtigheid, een planting des HEEREN, opdat Hij verheerlijkt worde." [Jesaja61:3]. 

2. Zegening.

   "De genade van den Heere Jezus Christus, en de liefde van God, en de gemeenschap des Heiligen Geestes, zij met u allen. Amen." [2Korinthiërs13:14].


No comments: